Min vän fyllde år häromdagen och därför skulle jag och några vänner ordna ett överaskningskalas för henne. Givetvis fick jag stå för fikat då. Eftersom vi inte var så många och eftersom vi planerade detta på kort varsel insåg jag att det inte var någon större idé att fixa en stor tårta. Jag visste inte riktigt vad jag skulle baka och blev därför lite halvt tokig i min kreativitet. Kanske borde jag kalla det genialt för kan säga att denna "tårta" blev ytterst lyckad och alla tog för sig mer än 1 bit. Vid sådana tillfällen skulle jag säga att ett bakverk blivit lyckat. Och när något blir så pass lyckat så måste jag ju bara dela med mig av receptet här.
Tyvärr så blev det ingen bild när tårtan är uppskuren då den gavs bort men ja ni kan kanske själva föreställa er en fudge konsitens till botten, toppad med kladdig chokladig glasyr samt smarriga choklasbollar med dess havregryn för lite tuggmotstånd.
Hoppas ni gillar den så kallade tårtan, lämna gärna en kommentar och berätta vad ni tycker om denna lite tokiga idé.
En tanke som slog mig är att jag tänkt börja skriva lite mer detaljerat om vad jag faktiskt använder för produkter. Kanske kan det tyckas onödigt att jag skriver just ägg från frigående höns, men jag tycker det är viktigt att vi bryr oss om djur och natur och att vi som konsumenter tänker på vad vi konsumerar. Och givetvis tycker jag det är viktigt att stödja våra svenska mjölkbönder. Varför inte bara handla svenskt nu och se till så vi i framtiden också får svensk mjölk istället för importerade mejeriprodukter. Svenska bönder gör ett riktigt bra jobb och sverige har tydliga djurhållningslagar, varför skulle vi då vilja köpa en importerad produkt som faktiskt inte garanterar alla dessa faktum?
Detta skulle jag kunna prata på om i en evighet men nu ska jag inte skrämma iväg er. Men jag avslutar med en fråga innan jag bjuder er på detta smarriga recept. Tänker ni mycket på vilken typ av varor ni handlar i affären, och handlar ni gärna ekologiskt/lokalproducerat?
Ha en trevlig fredag!
Chokladbollskladdkaka
(1 liten tårta á 16 cm)
75g mörk choklad
50g svenskt smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg från frigående höns
2 msk kakao
1 1/4 dl vetemjöl
Chokladbollar
75g kylskåpskallt svenskt smör
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe/vatten
2 1/2 dl havregryn
Kokosflingor/Pärlsocker till rullning
Glasyr
25g svenskt smör
25g mörk choklad
1 dl florsocker
1 msk kakao
1 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
Värm upp ugnen till 175°C.
Börja med att göra kladdkakan. Smörj en form á 16 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper för att täcka formens botten.
I en medelstor kastrull, smält smör. Hacka chokladen i mindre bitar och låt smälta i smöret över värme.
Ta av från spisen.Låt smörsmeten inte bli för varm för då kan äggen sedan börja tillagas.
Tillsätt strösocker, vaniljsocker och kakao till kastrullen och blanda ordentligt.
Tillsätt nu äggen och mjölet. Rör till en slät smet. Tillsätt smeten i den smorda formen.
Grädda kladdkakan mitt i ugnen i cirka 20 minuter, kladdkakan ska ha satt sig till ytan men vara kladdig inuti.
När kakan är gräddat, väntat 5 minuter. Sedan kan du försiktigt lossa kladdkakan ur formen.
Medan kakan gräddas, förbered då chokladbollarna.
Rör ihop alla ingredienser. Rulla till bollar. Rulla sedan bollarna i kokos, eller pärlsocker.
Låt stå i kylen.
Medan kakan sedan svalnar så förbered glasyren.
Smält smöret i en kastrull. Hacka eller bryt sönder chokladen och smält ner det i smöret.
Tillsätt resterande ingredienser och tillred på spisen till du har en slät glasyr.
För montering av tårtan:
Häll över glasyren över den avsvalnade/ljumma kakan.
När choklad bollarna stelnad till i kylen. Tag cirka 9 st och dela de på mitten.
Tryck ner chokladbollshalvorna i glasyren. Tryck ned en hel chokladboll i mitten av tårtan.
Låt gärna stå i kyl över natten. Låt stå i rumstemperatur innan servering.
Servera och överraska! :)
Svar:
Kakan uppskattades mycket :D
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Bakad med kärlek :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Så kul att höra! Hoppas du gillar den! Lycka till! :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Så kul att höra! Tack för din fina kommentar! :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Vad kul att höra! :D
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Tack snälla! :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Livsfarligt! ;)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Vad roligt att höra! :D
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Tack snälla! :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Ja men visst är det viktigt. Än så länge bor jag under mina föräldrars tak och då får man väl inte alltid som man vill men tycker alla borde försöka lägga lite mer tanke i vad man faktiskt konsumerar. :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Tack för din kommentar! Visst är det viktigt, kul att du läst mitt inlägg så engagerat. Ha en trevlig dag! :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Har du någon allergi? :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Tack snälla! :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Tack! Bara att testa och se då. ;) :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Tack! Krya på dig! :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Tack snälla! :D
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Men så kul, låter ju som det perfekta receptet då för dig och din treåring! :) Vad bra att du är en konsument som bryr sig :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Hej hopp! Ska försöka publicera recept utan ägg framöver men behövs lite mer testbakning då det blir aningen en utmaning att utesluta ägg. Själv försöker jag äta veganskt just nu, men man kan inte räkna med att alla precis som dig slutar äta ägg. Därför ville jag fråga mina läsare som äter ägg om de faktiskt tänker på vad de köper för ägg, bur eller frigående. :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Men åååh tack snälla för din fina kommentar! Givetvis kan du göra ett inlägg på din blogg om du länkar. Så kul! :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Så bra! Tycker detta är så viktigt jag. :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Okej då förstår jag. Ja maten är den bästa medicinen så det är viktigt att lyssna på kroppen. Ska försöka bidra med allt mer allergivänliga recept framöver och har därför gjort en specifik kategori för det. Så kanske du hittar något recept som passar dig också framöver. :)
madeleinesbakverk.blogg.se
Svar:
Farligt gott! Ha en trevlig helg! :)
madeleinesbakverk.blogg.se