Madeleines mjuka äppelkaka

    ·  Mjuka kakor
 
 
 
 
 
Nu verkar det som att sommaren är över och att hösten är här. I och med hösten så är det ju också skördetider. Många av er sitter nog med mycket äpplen där hemma, eller kanske får lite av någon snäll ni känner, och undrar vad ni ska göra med alla dessa äpplen. I samma frågan satt jag själv och det resulterade i att jag uppfann denna goda kaka, eller paj, med massa äpplen. Mycket omtyckt var den och slukades näst intill på direkten, och eftersom jag testade mig fram till receptet så fick kakan också mitt namn. Jag ville göra en paj egentligen men det blev en mjuk kaka tillslut. Paj eller mjuk kaka, ni får kalla det vad ni vill, god blev den i alla fall!
 
Madeleines mjuka äppelkaka
 ca 6-8 portioner
4 äpplen (lite mindre äpplen, hemplocks strlk)
1/2 dl strösocker
1 msk kanel
 
100g rumstempererat smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl filmjölk
 
50g mandelmassa
 
Starta ugnen på 200°C.
Vispa smör och socker vitt och fluffigt.
Vispa ned äggen ett i taget.
Sikta ned de torra ingredienserna varvat med filmjölken.
Skala och klyfta äpplena. Blanda kanel och strösocker och rulla sedan äppelklyftorna i kanelsockret.
Smöra och bröa en form med vetemjöl. Tillsätt smeten. Tryck sedan försiktigt ned äppelklyftorna.
Riv mandelmassan över kakan.
Grädda mitt i ugnen i ca 35 min.
 
Servera med vaniljkräm, vaniljsås eller lite vaniljglass. Avnjuts gärna ljummen.