Rustikt bröd med cashewnöt och aprikos

    ·  Baka med Smiling, Bröd
 
Ett smakrikt bröd med lite grövre mjöl för smak och näring. Brödet innehåller cashewnötter vilket gör det matigt och smakrikt samt torkade apikoser som ger en naturlig sötma. Kan tyckas vara krångligt med degens alla vikningar som ska utföras men det går av sig självt då man väl börjat. Resultatet blir lite likt till surdegsbröd så brödet känns lite sådär extra lyxigt. Som vid all bakning är det viktigt att läsa igenom receptet noggrant. Det är absolut värt att baka sitt eget bröd med tanke på så mycket tillsatser det är i nästintill alla köpebröd. Detta är septembers sista recept i samarbete med Smiling men inget att oroa sig för, i oktober kommer nya smaskiga recept. Hoppas ni gillat dessa 4 recept som jag publicerat i samarbete med Smiling. :)
 
Rustikt bröd med cashewnöt och aprikos
- 1 st bröd
 
1 liten påse Smiling naturella cashewnötter (60g)
50g ekologiska torkade aprikoser
1 1/2 dl skrädmjöl (75g)
1 dl dinkelmjöl (60g)
 1 tsk blå torrjäst (3g) / 12,5g färsk jäst
1 tsk salt (7g)
3 dl vatten (300g)  
3 1/2 dl vetemjölspecial (210g)
 
Väg upp cashewnötterna och de torkade aprikoserna, hacka dom grovt. Lägg undan till senare.
Blanda alla torra ingredienser men tillsätt endast halva mängden av vetemjöl special. 
Tillsätt vatten som har en temperatur på cirka 40°C och rör ihop. Använder du färsk jäst löser du upp det i vatten med en temperatur på 37°C eller kallare. Tillsätt nu resterande vetemjöl special till det formats en aningen kladdig deg, degen behöver ej bearbetas.
Låt den kladdiga degen vila i skål under duk i 10 minuter.
När degen vilat i 10 minuter, ska den vikas. Olja in händerna en aning eller tillrätt lite olja på degen.
Vik degen från degens ena ända mot degens mitt. Rotera skålen och vik nästa ända in mot degens mitt. Fortsätt vika, cirka 5-10 gånger sammanlagt eller till att degen börjar ge motstånd och har skapat spänst. Låt nu degen vila under duk i 10 minuter. Efter 10 minuter upprepa samma vikprocess som tidigare, låt vila 10 minuter. Upprepa igen, vik och låt vila i 10 minuter. Tillsätt nu frukt och nötter och vik in dessa en sista gång på samma vis som tidigare.
Låt nu degen jäsa cirka 1 timme eller till degen uppnått dubbel storlek. 
Tag upp den jästa degen på en lätt mjölad arbetsyta och slå ur luften ur degen. 
Drag upp degens ena ända och arbeta in den mot degens mitt.
Ta sedan degens motsatta ända och drag den mot degens mitt. Det ska skapas en spänstig yta på degen.
Rulla degen till en avlång korv. Tryck ihop ändarna. Skåra brödet med en riktigt vass kniv.
För försiktigt över brödet på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck med duk och låt jäsa till brödet uppnått dubbel storlek, cirka 1 timme. Värm ugnen ca 20 minuter före gräddning till 250°C.
Placera plåten i ugnens mitt och kasta in lite kokade vatten, på så vis skapas ånga som ger brödet en fin och krispig yta. Grädda brödet i cirka 30 minuter eller till brödet har en innertemperatur på 97°C. 
Tar brödet färg för fort kan du sänka ugnstemperaturen till 225-200°C.
Ett färdigbakat bröd ska låta ihåligt om du knackar på dess undersida. 
Låt svalna helt!
Servera och njut av ditt hembakta bröd!
 
Ida
 2015-09-25 @  19:56:39   http://idajohanna.forme.se

Vilken härlig blogg du har med så många bra recept! Kommer verkligen titta in här fler gånger :)

Svar: Åh men så kul att höra, det värmer verkligen! Tack för din fina kommentar och ha en trevlig helg! :)
madeleinesbakverk.blogg.se




Namn*
Kom ihåg mig?

Mail (publiceras ej)


Blogg


Kommentar