Pappas tårta

    ·  Tårtor
 
När pappa fyllde år bestämde jag mig för att baka en tårta.
Pappa älskar choklad så givetvis gissade jag på att han skulle önska sig en chokladtårta. Så jag frågade honom, och rätt gissat, han önskade sig nämligen smakerna hallon och choklad så, så fick det bli! Jag började kolla runt efter inspiration sen kom jag ju på att jag sett den fina tårtan på hembakats tidningsomslag och tänkt att den vill jag göra. Jag började med chokladbotten till tårtan i tid, och tur var det för receptet på chokladbotten från tidningen var minsann sig knasigt. Måste varit alldeles för mycket jäsmedel för allt jäste över och ugnen fick skrubbas. Så här kommer en tårta inspirerad från tidningen hembakat fast med annan chokladbotten.
 

Varsågod, här kommer receptet!
 
Mjuk chokladkaka (botten)
1 dl kakao
2 dl mjölk
1 dl strösocker
 
125g smör
1 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 krm vaniljextrakt
2 krm salt
 
Smörj och bröa en form (21 cm Ø).
Tillsätt mjölk i en kastrull och sikta ned kakaon och socker (1dl).
Koka upp blandningen och låt svalna.
Vispa smör och socker till det ljusnat och blivit fluffigt. Tillsätt vanilj och ett ägg i taget som du vispar ned.
Blanda resterande torra ingredienser och sikta ned det i smeten, varva samtidigt ned chokladmjölken du kokt.
Rör till en slät smet. Gräddas i nedre delen av ugnen i 175°C.
 
 
 
Vitchokladmousse m. mascarponeost
5 dl vispgrädde
200g vitchoklad
250g mascarponeost
 
Sjud upp grädden. Den ska vilja koka men inte få, så ta bort den från plattan precis innan den kokar. Hacka den vita chokladen i mindre bitar. Rör ned i den värma grädden så den smälts. Låt svalna en aning under omrörning så du sedan kan ställa in den i kylskåpet. Låt stå i kylen i ca 8 timmar.
Vispa upp vitchokladgrädden. Vispa mascarponeosten mjuk, blanda ned grädden i osten lite i taget för att undvika klumpar. Rör till en slät mousse.
 
 
Hallonmarängsmörkräm
250g frysta hallon
1 tsk vatten
2 dl syltsocker
1 msk vaniljsocker
5 st äggvitor
2 1/2 dl strösocker
300g rumsvarmt smör (skuret i mindre bitar)
 
Koka hallon, vatten och syltsocker till en kompott i ca 10 min. Passera sedan kompotten genom en sil. Låt den svalna, den tjocknar en aning då. Blanda äggvitor, socker och vaniljsocker i en skål. Vispa ihop det lätt så inte äggvitan är separerad. OBS! (annars kommer äggvitan tillagas när du lägger skålen över värmen.)
Sätt skålen över vattenbad och vispa till smeten blivit vitare och du kan känna att sockerkristallerna smält. Ta bort marängen från värmen och vispa den med elvisp eller i assistent till den blivit styv och kallnat.
Vispa i smöret lite i taget, när du vispat i allt smör vispar du i hallonkompotten.
 
+ Ca 2 dl färska hallon!
 
 
Montering
1. Dela chokladbotten i 3 delar, den måste vara helt avsvalnad!
2. Jag gör så att jag använder mig av formen kakan gräddas i för att fylla tårtan. Lägg i plastfolie, sedan en botten del. ( OBS! Den du lägger nederst kommer sedan bli överst!)
3. Och så fyller du 2 lager med vitchoklad mousse samt strör över hallon på båda lager. Plasta över toppen och låt stå i kylen och gotta till sig över natten.
4. Öppna upp folien, lägg ett fat eller en skärbräda på bottnen och vänd tårtan. Nu kan den spacklas med marängsmörkrämen. Använd inte all smörkräm utan spara ca 1/3 till dekoration.
5. Nu kan du dekorera din tårta. Jag spritsade rosor, då använde jag mig av tyll, Wilton 1B. Sedan hade jag även jasminblommor som dekoration, kanske inte så ätbara men absolut inte giftiga.
 
 
Tårtan fylles i form i plastfolie.

Tårtan ska nu stå i kylen över natten.
 

Här har jag vänt upp botten från formen efter att den stått i kylen och gottat sig.
 
Spackla tårtan, jag använder mig av en spatel. Är de varmt låt stå i kylen innan du lägger på sista touchen.
 

Och efter allt jobb, så var denna vackra skapelse redo att ätas!
 
Tips!
Om marängsmörkrämen skär sig beror de på att den antingen är för varm/kall. Är den för varm, ställ den i kylen och vispa sedan upp den igen. Är den för kall, vispa ett tag över vattenbad. Men ta inget beslut för än allt smör är i, min skar sig nämligen, men efter jag tillsatt resten av smöret så blev den fin!