Hasselnöts gömmor
· Småkakor


När jag var liten och hade lite småmynt gick jag ofta till närmaste kiosk och köpte godis. Något som var en stor favorit var just nötcrémen på påse, bara att riva bort hörnet och äta ur innehållet, lätt som en plätt och mums!
Än idag tycker jag dessa är väldigt goda efter ett litet uppbehåll sådär, numera kan man ju finna dom på de flesta affärer bland lösviktsgodiset och dessutom på burk. Perfekt att baka med!
Småkakor är något som jag har lite extra kärlek för att baka, så inte konstigt att jag valde att göra just spröda kakor fyllda med nötcrémen. Denna gång valde jag dock att köpa ett annat märke, det fanns nämligen två märken att välja bland, orginalet Nötcréme och dessutom en som heter hasselnötsmassa. Hasselnöts massan innehöll mer nötter en socker medan nötcremen innehöll mer socker än nötter därför, för denna gång, valde jag att köpa hasselnötsmassan men välj själv vilken du föredrar!
Trodde kakorna skulle få en kladdig fyllning, men när de väl var bakade var nötcremen fast, men jag kan garantera att väldigt goda var de om du är en sån som gillar nötter.
Hasselnöts gömmor
ca 17 st
100g rumstempererat smör
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 1/4 dl vetemjöl
ca 85g hasselnötsmassa/créme
Rulla 17 kulor av hasselnötsmassan på ca 4-5g styck. Ställ de i frysen medan du börjar med kakdegen.
Starta ugnen på 175°C.
Rör matfett, florsocker och vaniljsocker krämigt. Tillsätt vetemjölet lite i taget till du får en fast deg.
Knåda inte, då får du sega kakor istället för spröda!
Gör bollar av degen som väger 15g, har du ingen våg så gör det inget, då får ögonmåttet duga. Tryck ned en fryst eller åtminstonde fast hasselnötsboll i varje kakdegsboll. Rulla till en fin boll igen med eventuell skarv nedåt mot bakplåtspappret. Tryck till lite grand.
Gräddas mitt i ugnen i ca 15 min.
Låt svalna och pudras ev. med florsocker.

Mathilda Jansson
Alltså guud vilka fina bilder och smarriga recept! Sparar din blogg så jag hittar tillbaka hit.
Svar:
madeleinesbakverk.blogg.se
Jessica
Vad är hasselnötsmassa/créme? Kan man köpa det eller gör man det själv?
Svar:
madeleinesbakverk.blogg.se
Jessica
Ah just det sån nötcreme. Då är jag med! :) Vet du om man kan frysa in kakan utan att det blir problem? Och servera 1 vecka efter?
Svar:
madeleinesbakverk.blogg.se