Lakrits och hallon kladdkaka

    ·  Kladdkakor/Brownies
 
I fredags åt nog näst intill hela Sverige kladdkaka på självaste kladdkakansdag. Jag valde att slå två flugor i en smäll istället och fira med en kladdkaka till far på farsdag. Jag själv har inte lärt mig att tycka om lakrits, än i alla fall men pappa älskar saltlakrits. Han önskade då smakkombinationerna hallon/saltlaktris. Det blev därför en riktigt kladdig kladdkaka med plopp saltlaktrits som toppas med plopp saltlakritsganache och hallonsås. Är du tokig i lakrits så är denna kakan något för dig, den fick tummen upp av far.
 
Kladdkaka
150g smör
2 ägg
1 kork vaniljextrakt
2 1/2 dl socker
5 msk kakao
1 1/2 dl mjöl
1 nypa salt
5 st plopp saltlakrits (12g/st)
 
Lakrits ganache
7 st plopp saltlakrits (12g/st)
3/4 dl vispgrädde
1 msk socker
några nypor salt efter smak
 
Hallonsås
75g (ca 1 1/2 dl) frysta hallon
1 msk vit sirap
1/2 msk vatten
 
För sjävla kladdkakan. Värm din ugn till 200°c. Använd en form som har mått mellan 18-21cmØ.
Smält smöret, låt svalna en aning om du värmt det till hett. Rör ned ägg, socker, vaniljexkrakt och salt. Blanda detta noggrant. Sikta ned vetemjöl och kakao. Klipp en cirkel av bakplåtspapper för att täcka botten av din form med. Smöra nu formen. Tillsätt smeten och tryck lätt ned dina plopp jämt fördelat. Gräddas mitt i ugnen i ca 25 för en form på 18cm Ø, den ska fortfarande vara rinnig i mitten. Låt kakan svalna, ställ in i kylen, gärna över natten.
 
Sjud försiktigt upp grädden. Sänk värmen så du har kastrullen på låg värme. Rör nu ned resterande ingredienser och rör noggrant till du har en slät ganache. Smaka själv av hur mycket salt du vill ha.
Låt ganchen svalna en aning så den tjocknar lite. Glasera din kladdkaka.
 
Koka nu upp alla ingredienser till hallonsåsen. Låt sjuda i någon minut. Tillsätt din hallonsås över den glaserade kladdkakan i valfritt mönster.
 
Kyl eventuellt ned kakan igen för mer tryffelliknande konsistens eller servera den rumstempererad och mycket kladdig. 
 
 
 
 
 
 
 



Namn*
Kom ihåg mig?

Mail (publiceras ej)


Blogg


Kommentar